© Cevirah v/Cecilie Elvira Lassen.                          Kontakt: +4528444357                            Email: cecilie_lj@hotmail.com                                 Pop up events - skiftende lokaler

Grounding

November 23, 2017

Selvom jeg er på barsel fra mit studie og yogaholdene er sat på stand-by lidt endnu, så prøver jeg i mine mellemrum fra amning, bleskift og hyggetid med Alfred også at finde tid til mig selv. Finde det nødvendige pusterum, hvor jeg kan dyrke yoga eller blot sidde med min kaffe og lave absolut intet uden ham. Du ved, trække vejret helt dybt og mærke min krop.. Eller også glo dumt ned i min telefon og fortabe mig på instagram. (Der er blevet en listig tidslsuger)

 

For på trods af at kropsbevidsthed både er en del af mit arbejde og studie, har det været lidt af en rejse at finde tilbage til mig selv efter en graviditet og fødsel. Jeg synes det er så vildt hvordan kvindekroppen kan udvide sig og vokse et lille liv, for derefter at finde tilbage til sig selv. Og dog. Min krop vil aldrig blive den samme igen og heldigvis for det. 

 

At have båret og født et barn sætter sine spor. Især efter et akut kejsersnit, har det der med knibeøvelser og mave/ryg træning været ret vigtigt, for at finde tilbage og mærke min krop på ny. 

 

At huske sig selv

Med en lille ny baby, bruger du selvsagt en masse energi på at være der for det lille dejlige menneske. Derfor kan det nogle gange være svært at huske på sig selv. De første par måneder med Alfred, gik alle vågne timer med amning, bleskift og nussetid. Som alene mor havde jeg derfor sjældent et pusterum.

 

Det skulle den nybagte (førstegangs) mor her virkelig huske sig selv på. For alenetid er mere end det hurtige bad og de stjålne 20 minutter hist og her. For man bliver nødt til at tanke op, for at kunne give ud og være i fuldt nærvær. Derfor fandt jeg hurtigt tilbage på yogamåtten, hvor jeg forenede legetid med Alfred og yogatid til mor.

 

Nu da han er blevet lidt ældre og sover mere roligt nyder jeg i fulde drag at den lille fyr er inde i en periode hvor han bare sover som en sten fra kl 20 og hvert fald tre timer frem. (hurra for det). For de fleste dage tager han alle sine lure i vikle på min mave eller på min arm. Men selvom det kan lyde hårdt for nogle, så er det ligesom det skal være for os. Han tanker op på nærvær og tryghed og jeg nyder at have ham helt tæt på, mens armene er fri. For det er det han har brug for lige nu. Du kan læse mere om hvorfor jeg bærer mit barn så meget og om alle fordelene her. Derudover samsover vi og fortsætter med det ligeså længe det giver mening for begge to.

 

Udover yoga er der selvfølgelig også mange andre måder at nå ned i kroppen på, og genfinde det jeg kalder grunding.

 

Grounding inden for mit fag, er en del af en sund kropsbevidsthed hvor du rent faktisk kan og tør mærke hele din krop og dens signaler. For mig har det netop været essentielt i den her lidt rodede tid på barsel og i arbejdet med at blive veltilpas i min ændrede krop. Grounding er desuden noget du selv kan skabe - også uden at kaste dig ud i alverdens yogastillinger. 

 

Mærk dine fusser - kroppens fundament

Hvis det der med at rulle yogamåtten ud på stuegulvet ikke er så nemt at få gjort, så er der heldigvis også mange andre gode øvelser som ikke tager alverdens tid. 

 

Hvis det netop er tiden der ikke helt er der, så kig dog alligevel ned på dine fødder. Det er kroppens fantastiske fundament, som hver dag bærer dig rundt i verden. At lave nogle simple øvelser der vækker fusserne, vil hele din krop uden tvivl vil takke dig for! Især det at gå i bare tæer både inde og ude er super sundt. Så slip endelig fødderne løs når det er muligt.

 

Den måde hvorpå vi ligger vægten på vores fødder og går på, har nemlig stor betydning for belastningen af både vores knæ, bækken og rygsøjle. Så det kan virkelig betale sig at skabe den såkaldte grounding helt nedefra. Som studerende i psykomotorik, er jeg helt tosset med fodøvelser og et redskab jeg selv bruger dagligt er en fodrulle. 

 

Hvis du dog ikke lige har sådan en liggende, så kan en ganske almindelig tennisbold (selvom den kan være lidt hård) eller lignende også bruges. Ellers vil jeg også give en guide til "fod yoga" (bedre ord for det kan jeg ikke lige finde) længere nede.

 

Øvelse med fodrulle

Tag udgangspunkt i en stående stilling med fodrulle eller bold ved siden af dig og luk øjnene til en start. brug et minuts tid eller gerne længere på at mærke fornemmelsen i dine fødder.

 

Det kan være du kan mærke ømhed i visse områder, måske en prikken eller knudret fornemmelse. Brug dine egne ord og sansninger.

 

Herfra kan du gå lidt videre og prøve at lægge mærke til hvor vægten og tyngdepunktet ligger henne. Er det muligt at mærke hvad det gør for din balance. Måske eller måske ikke. Der er intet rigtigt og forkert - blot dine egne sansefornemmelser

 

Før så den ene fod op på fodrullen eller bolden og massér blidt hele underfoden, tæerne og begge sider af foden. Måske det også kunne være rart at massere oversiden.

 

Efter et stykke tid kan du stoppe op og igen stå og mærke fornemmelsen i dine fødder. Kan du mærke forskel? Til sidst slut af med den anden fod.

 

De fleste af os kan pludselig mærke hvordan tyngden og kontakten mellem fod og underlag bliver bedre. Det er med til at give en mere groundende fornemmelse i hele kroppen, hvilket bliver undersøttet af at du bevidst giver dig tid til at mærke fornemmelserne. Det du nemlig gør, er at aktivere en masse akkupressur punkter, der skaber denne større tyngde, velbehag og ro.

 

 

 

Hvis du dog ikke har hverken en fodrulle eller bold ved hånden, kan du sagtens lave øvelser uden. Start på samme måde som ved forrige øvelse med at stå og mærke fornemmelserne i din fod.

 

Læg så vægten op på den ene fods tæer og løft hælen fra dit underlag. Vip lidt frem og tilbage hvor du skiftevis ligger vægt på tæer og hæl.

 

Herefter lægger du vægten på ydersiden af tæerne. Så du nærmest krøller dem sammen og lader neglene pege ned mod underlaget. Ret så alle tæer undtagen storetåen ud og forsøg at sprede tæerne godt. Byt derefter rundt så det i stedet er storetåen der bliver strækket og de andre tæer der er krøllet sammen. Gentag et par gange

 

Til sidst lægger du skiftevis vægten på hver side af foden. Under øvelsen må du gerne bøje lidt i knæene og være opmærksom på om det føles rart.

 

Mærk igen begge fødder og se om du kan fornemme en forskel, inden du slutter af med den modsatte fod.

 

Rigtig god fornøjelse!

Please reload

Featured Posts

Kære frygt - kan vi være venner?

February 15, 2017

1/2
Please reload

Recent Posts

January 10, 2018

November 23, 2017

March 26, 2015

Please reload

Archive