© Cevirah v/Cecilie Elvira Lassen.                          Kontakt: +4528444357                            Email: cecilie_lj@hotmail.com                                 Pop up events - skiftende lokaler

Kom af med forkølelsen

Det danske forårsvejr kan være lunefuldt. Når den mindste solstråle titter frem og varmer os op indefra, har vi danskere det med at smide de tunge vinterklæder i alt hast, og skynde os udenfor (jeg hører hvert fald selv med i den kategori) . Det er forståeligt nok og solen er jo også utroligt skøn. Dog kan vejrets omskiftelighed være svær for kroppen at vænne sig til, og en forårsforkølelse står på lur.

 

De sidste par år har jeg heldigvis været skånet - lige indtil nu! De sidste par dage har jeg døjet med de typiske symptomer som løbende næse og den der sandpapirshals som forkølelsen bringer med sig. Spørg lige om jeg havde glemt hvor jævnt træls det er! Med hjælp fra en massere te, næseskylning, hjemmelavet tonics og sirupper - godt spicet op med naturens bedste immunboostere, er jeg dog kommet godt og hurtigt ovenpå igen.

 

Jeg er desværre nok ikke den eneste forkølelsen har nedlagt i år, så jeg vil dele nogle af mine bedste og naturlige midler til at ryste den af sig igen.

 

Dine bedste venner mod forkølelse er:
Kanel x Kløver x Ingefær x Honning x Citron x Hyldebær x Enchinacea x Hvidløg x Mynte x Kamille

 

Sørg for at drikke massere af urtete og vand, få en masse søvn, og brug med glæde tonics og varm sirup til at lindre hoste. En gang i mellem har jeg også med god effekt drukket kombucha (fermenteret te).

 

Sirup af hyldebær og enchinacea

x Opskrift fundet her

 

Jeg fandt den her sirup sidste år, og har siden troligt brugt den mod forkølelse.

 

Hovedingredienserne er enchinacea, hyldebær og kanel, kløver og ingefær

 

Ingredienser

10 dl vand
3 dl friske hyldebær

5-8 dråber enchinacea
1-2 cm ingefær (økologisk)

2 hele kanelstænger
10 friske kløvere eller 10-15 dråber æterisk kløverolie (jeg bruger doTerras olie)
2 dl honning (jeg bruger helst manuka honning eller en god rå honning)

 

 

 

 

Fremgangsmåde
Mix alle ingredienser i en gryde - undtagen honning og lad det simre i 45 min ved svag varme.

 

Filtrer derefter væsken enten gennem et kaffefilter eller et bomuldsfilter, og lad sirupen køle af

 

Når siruppen er kold, tilsættes honning for at give smag - hvis du vil have den sødere tilsætter du mere end de 2 dl.

 

Kom i en skoldet glasbeholder og opbevar i køleskabet (højest 2 måneder)

 

* I den originale opsrkift bruges der tørret enchinacea, men da jeg ikke er faldet over noget i Danmark bruger jeg i stedet A. Vogels dråber, som i sig selv også er godt til at booste immunforsvaret.

* I den originale opskrift bruges der tørrede hyldebær, jeg bruger dog friske bær der har været frosset ned, da det meste af c-vitaminet går tabt ved tørring.

 

X

 

Citron og ingefær tonic

Her er en simpel men rigtig god tonic der virkelig booster dit immunforsvar, og hjælper mod forkølelsen hvis den allerede har ramt. Jeg drikker gerne en kop 2-3 gange om dagen (den fungerer som en slags te)

 

ingredienser

2-3 cm fint revet ingefær (gerne økologisk)

Saften af 2 citroner (økologisk så du kan bruge skal)

10-11 dl. vand
 

Fremgangsmåde
Vask citronerne, riv skallen og pres saften ud af dem. Hæld saft, frugtkød og skal ned i en gryde sammen med den revede ingefær og vand.

 

Giv væsken et opkog og lad den derefter simre i 3-4 minutter ved svag varme.

 

Serveres gerne med en klat god og ren honning.

 

* Hvis du er rigtig sej kan du knuse et fed hvidløg, når du koger ingredienserne (giver et super boost, men smager ikke specielt godt! Her kan honning være din rigtig gode ven)

 

X

 

Oversigt over ingredienser og deres egenskaber

Enchinacea (purpur solhat) x

Enchinacea er en fantastisk blomst/urt der virker mod betændelsestilstande, og bekæmper bakterielle infektioner og hæmmer virus.

 

Hyldebær x
Hyldebær er et kendt middel mod forkølelse, og som barn fik jeg altid store mængder af varm hyldebærsuppe når jeg var syg. Bæret er også god mod betændelsestilstande og er hoste lindrende. Ifølge bogen Nutritional Healing, er det også feber nedsættende.

 

Kanelstænger x

Kanel bekæmper bakterielle infektioner og hæmmer virus. Den giver også en dejligt varmende effekt i kroppen. Man kan også bruge kanel sammen med et glas varm mælk lige inden sengetid eller tage en teske med honning og kanelpulver et par gange om dagen.

 

Ingefær x
Ingefærrod eller pulver er et wondermiddel. Det er en stærk antioxidant og virker mod betændelsestilstande og øger blodcirkulationen. Den er også rigtig god til at lindre hedeture

 

Kløver x
Når jeg skal bruge kløver, bruger jeg det altid i form af DoTerras æteriske olie. Kløver har antibakterielle egenskaber og er slimløsende.

 

Citron x

Citron giver et godt boost af c-vitamin der er rigtig godt mod forkølelse. Den indeholder desuden antibakterielle egenskaber og er god mod betændelselstilstande.

 

Kamille x
Kamille kender vi alle som te og om du bruger tebreve eller tørret kamilleblomst er ikke af den store betydning. (jeg kan nu godt lide at have kamilleblomnst stående på lager). Kamillen er rigtig god til at berolige hele kroppens system og kan hjælpe med at give en god nats søvn - det er trods alt et rigtigt vigtigt middel mod influenza og forkølelse.


Hvidløg x
Hvidløg er en af de bedste naturmidler mod forkølelse og meget andet. Den har stærke antibakterielle egensakber og sænker blodtrykket. Når hvidløget knuses, osptår der nogle strækt lugtende svovlforbindelser, som er det aktive stof, der virker positivt på immunforsvaret.

 

Mynte x
Mynte er godt at have ved hånden enten i urte- eller olieform, da den virker kølende på feber og hovedpine/tungt hoved. Mynte virke rogså bakteriedræbende og er også fordøjelsesfremmende.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Featured Posts

Kære frygt - kan vi være venner?

February 15, 2017

1/2
Please reload

Recent Posts

January 10, 2018

November 23, 2017